13 Nisan 2013 Cumartesi

HAMSİLİ PİLAV


Malzemeler:

1 su bardağı pirinç
1 pk dolmalık fıstık
yarım kilo hamsi
1 demet pazı
1 büyük kuru soğan
5-6 dal dereotu
5-6 dal taze nane
5-6 dal maydanoz
2 tatlı kaşığı yenibahar
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı pul biber
1 çay bardağı zeytinyağ
yarım limon suyu 
2 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı şeker

Yapılışı:

Hamsiyi kafalarını ve iç kılçıklarını temizleyip güzelce yıkayıp süzüyoruz. Balıkçınıza da temizletebilirsiniz.Pilav tenceresinde yağın tamamıyla birlikte fıstıkları pembeleştirdikten sonra soğanı ince kıyıp bir tatlı kaşığı tuzla beraber tencereye ilave ediyoruz.Tuzu bu aşamada eklemenin amacı soğanın suyunu salıp pişerek kavrulması.Soğan suyunu çekip pembeleşince yıkayıp süzdüğümüz pirinci bir tatlı kaşığı tuzla birlikte ekliyoruz.Pirinci kavururken kırılmaması için tuzu bu aşamada ekliyoruz.Pirinçler kavrulup dirileşince hamsiyi ekleyip bir kaç dakika karıştırarak pişiriyoruz.Pazıları sapları hariç uzunlamasına ikiye bölüp bir parmak kalınlığında doğrayıp baharatlarla beraber pilava ekliyoruz.Dereotunun ince uçlu kısımlarını ayırıp (pilav demlendikten sonra eklenmek üzere) nane ve maydanozla beraber kıyıp ilave ediyoruz.1,5 su bardağı sıcak su,şeker ve limon suyu ekliyoruz.Kapağını kapatıp klasik pilav gibi pişiriyoruz.(Önce harlı ateşte,kaynadıktan sonra kısık ateşte) Demlendikten sonra ayırdığımız dereotlarını da ekleyip karıştırıyoruz.Kalıplayıp bol yeşillik ve turşuyla servis ediyoruz.Afiyet olsun...

Not:

Tadi hamsi gibi değilde midye dolma gibi oldu...Bayılırımmmm...Bu nedenle bol bol limon sıkın ;) 




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder