19 Mart 2013 Salı

ETLİ ENGİNAR DOLMASI



Malzemeler:

4 adet enginar
1 adet patates
1 adet kuru soğan
3 diş sarımsak
yarım kg. dana kıyma
2 adet biber
2 adet domates
1 çorba kaşığı biber salçası
1/4 çay bardağı zeytinyağ
1 adet limon
karabiber
kimyon
pul biber
1/2 çay kaşığı tarçın
tuz

Yapılışı:

Önce içi yapmakla başlıyoruz işe..Soğanı ince doğrayıp zeytinyağda çeviriyoruz.Şeffaflaşınca kıymayı ekliyoruz.Biyandan da biberleri,sarımsakları ve domatesleri doğrayıp hazır ediyoruz.Kıymanın rengi dönünce biberleri ve sarımsakları ekliyoruz.Sonra da domatesleri.Suyunu çekince salçayı da ekleyip kokusu çıkana kadar kavuruyoruz.Baharat ilavelerini de yapıp altını kapatıyoruz.Harcımız kenarda ılınırken biz de enginarları şekle sokuyoruz ;)


Enginarları kolajda gördüğümüz gibi işliyoruz.Yıkayıp ikiye kesiyoruz.En dağınık yaprakları ayıklıyoruz.Kaşık yardımıyla içini güzelce oyarak tüylerini temizliyoruz.Dolma için en iyisi büyük enginar almak.Zira içi az alacağı için pek bi tadımlık oluyo küçük olursa.Oyduğumuz bölgeler hemen kararıcaktır.Bunu önlemek için hemen limon sıkıyoruz üzerlerine ve ovuyoruz.Saplarını da soyup içini çıkarmayı unutmuyoruz.Harcımızı dolduruyoruz ve kaşıkla bastırıyoruz.Tencereye yerleştiriyoruz..Patatesi de çok ince olmamak kaydıyla jülyen (ince uzun parmak şeklinde) kesiyoruz.İçini çıkardığımız enginar saplarını da doğruyoruz.Tencerenin dibine koyuyoruz.Enginarların çanak kısmına gelecek kadar su koyuyoruz.Suyun birazını üzerinden gezdirerek dökün.Kapağı kapalı şekilde kaynadıktan sonra altını orta ateşe çevirip yaklaşık 20 dk pişiriyoruz.Piştiğini kontrol etmekte fayda var çünkü alacağınız her enginar aynı sürede pişmeyebilir.Kenarından bir yaprağını kolaylıkla çekip alabiliyosanız ve etli olan dibini dişlediğinizde yumuşamışsa tamamdır.Dilerseniz üzerine zeytinyağ gezdirebilirsiniz.

Afiyet olsun ;)

Not:

Mert'e enginarın saplarını ve patatesi verdim bayıldı..Harcı çok baharatlı ve biraz da acı olduğu için iki kaşık vermekle yetindim.













Hiç yorum yok:

Yorum Gönder