3 Ocak 2013 Perşembe

2013 YILBAŞI MÖNÜSÜ


Efenim öncelikle mönümüzü takdim ediyim:

*Kremalı kereviz çorbası tarifi burda
 *Fırında hindi 
*Patates püresi
*Maş salatası
*Lorlu erişteli yeşil salata
*Yoğurtlu lahana salatası
*Muzlu ballı krep

Fırında hindi için malzemeler:

5 kg.luk hindi
2 adet kuru soğan
2 adet havuç
1 adet limon
1 baş sarımsak 
bir avuç kekik
bir avuç adaçayı
5-6 dal biberiye
tuz
karabiber
yarım çay bardağı zeytinyağ
(servis sosu için 1 çay bardağı mısır unu)

Yapılışı:

Hindiyi iyice yıkayıp süzüyoruz.Limonu sıkıp soğan ve sarımsağı rendeliyoruz.Tüm malzemeleri bir kapta karıştırıp hindiye iyice yediriyoruz.Hatta sosu derisinin altına da yediriyoruz.Adaçayı biberiye ve kekik parçalarının deri altında kalması lezzetin ete daha kolay işlemesini sağlar.Dilerseniz deri altına tereyağ da koyabilirsiniz.Sosladığımız hindiyi streçleyip en az 2 saat en fazla 1 gün olmak üzere dolapta bekletiyoruz.Bu süre içerisinde bir kez hindiyi çevirmemiz iyi olur sosun eşit emilimi için.Sürenin sonunda hindiyi sosundan süzdürüp 200 dereceye önceden  ısıttığımız fırına (fırın poşetine yerleştirip havuçları irice doğrayıp) veriyoruz.Fırını 180e indiriyoruz ve 2,5- 3 saat kadar pişiriyoruz.Ben göğüs etinin altta kalmasını tercih ediyorum çünkü en yağsız ve kuru etli bölge olduğu için kendi suyuna temas ederek daha lezzeti ve yumuşak olmuş oluyor.Aldığınız hindi tabiki 5 kiloluk olmak zorunda değil.Bu noktada bilmeniz gereken tek şey kilo başına yarım saat pişirmeniz gerektiğidir.Pişen hindiyi fırın poşetinden çıkartıp folyoya sarıyoruz ve üzerini örtüyle örtüp 1-2 saat dinlendiriyoruz.Servis etmeye hazır..

Sos yapımı:

Hindiyi fırın poşetinden çıkardıktan sonra  poşette biriken suyu olduğu gibi tepsiye döküp içine mısır ununu katıyoruz.İçinde kalan otlar vs sorun değil.Hatta damak zevkinize göre çeşitli baharatlar da katabilirsiniz.Sürekli karıştırarak sosu ocağın üstünde koyulaştırıyoruz.İstediğiniz kıvama gelince ocaktan alıp hepsini sos kabına süzüyoruz.


Patates püresi için malzemeler:



4 adet orta boy patates

1 tatlı kaşığı tereyağ
yarım çaybardağı süt
tuz
karabiber


Yapılışı:



Patatesleri kabaca doğrayıp tuzlu suda haşlıyoruz.Pişince suyunun az bir kısmını içinde bırakarak süzün.Kenarda  ısıttığınız tereyağ ve süt karışımıyla beraber karabiberi de ekleyerek blendırdan geçirin.Püremiz  hazır.




Maş salatası için malzemeler:

1 su bardağı maş
1 çay bardağı rende kaşar
tuz
karabiber
limon suyu
zeytinyağ

Yapılışı:

1 gece önceden maşı ıslatmış olmanız gerekiyor.Olduğu gibi tencereye alıp hafif diri kalıcak kadar haşlıyoruz.Suyunu süzüp soğumasını bekliyoruz.Rendelenmiş kaşar ve diğer malzemelere birlikte harmanlıyoruz.Salatamız hazır..

Lorlu erişteli yeşil salata için malzemeler:

marul
roka
yarım çay bardağı lor
1 su bardağı erişte
limon suyu
zeytinyağ
tuz 

Yapılışı:

Yeşillikleri irice doğrayıp diri haşlanmış erişteyle tüm malzemeleri bir araya getiriyoruz.Ben sofraya oturduğumuzda sosunu döküp karıştırdım.



Yoğurtlu lahana salatası için malzemeler:

1/4 küçük beyaz lahana
3 çorba kaşığı yoğurt
2 çorba kaşığı mayonez
1 diş sarımsak
tuz

Yapılışı:

Lahanayı çok çok ince kıyıyoruz.Sarımsağı rendeleyip diğer malzemelerle beraber güzelce karıştırıyoruz,hazır..Resmini ayriyetten çekmeyi unutmuşum 1 :(


Muzlu ballı krep için malzemeler:

2 adet muz
1 t.kahve fincanı bal
1 çay kaşığı tarçın
ceviz
2 yumurta
yarım çay bardağı süt
1 tatlı kaşığı tereyağ
aldığı kadar kepekli ya da tam buğday unu

Yapılışı:

Yumurta,süt,tereyağ çırpılır ve aldığı kadar unla boza kıvamında bir karışım yapılır.Yapışmaz tavada isterseniz az miktarda yağ ekleyerek yada  yağsız, iki tarafını da çevirerek pişiriyoruz.Krepler ne kadar ince olursa o kadar iyi olur.Muzları çatalla eziyoruz.İçine dövülmüş ceviz,bal,tarçın karışımını ekliyoruz.Kreplerimize tek tek bu harcı yayıyoruz.Rulo yapıp ikiye keserek servis ediyoruz.Resmini ayriyetten çekmeyi unutmuşum 2 :(


AFİYET OLSUN :)






















Hiç yorum yok:

Yorum Gönder