24 Mart 2013 Pazar

TAM BUĞDAY EKMEĞİ


Malzemeler:

1 pk yaş maya
1,5 su bardağı ılık su
3/4 su bardağı süt
1/2 su bardağı zeytinyağ
1 çay kaşığı şeker
1 tatlı kaşığı tuz
aldığı kadar tam buğday unu
keten tohumu

Yapılışı:

1 paket yaş maya 2 kg un içindir aslında.Başlangıçta ben daha çok yapmayı düşünerek mayayı ılık suyla çözdürmüş bulundum.Baktım ki o kadar unum yokmuş...Mayası bol oldu :)

Maya ılık suda eritilir.Süt,yağ,şeker ve tuz eklenir.Kabaca karıştırdıktan sonra azar azar un eklenir.Yaklaşık 1kg tam buğday unu aldı.Topak kalmayacak şekilde,ele yapışmayan sert bir kıvama gelince tamamdır.Sürekli içeri katlayarak yoğurun.Katlanan yeri alta gelecek şekilde unladığınız tepsiye koyun.Üzerine keten tohumu serpip avcunuzla bastırın.Yine yuvarlak formda kalmasına özen gösterin.Küçük bir kaseye su doldurup tepsinin kenarına koyun.Fırını 35 dereceye ayarlayın ve 1 saat mayalanması için hamuru fırına verin.Sürenin sonunda ekmek 2 kat hacim kazanmış olacaktır.Tepsiyi dışarı alın ve üzerine fırçayla bastırmadan zeytinyağ sürün.Su da sürebilirsiniz.Yine arzuya göre tuz öğütebilirsiniz.Tuz taneleri üzerinde kristal gibi parlayacaktır.Serçe parmağınızla ekmeğin tam ortasına bastırın.Bu merkeze hizalı istediğiniz şekilde delikler açarak ekmeğinizin daha hoş görünmesini sağlayabilirsiniz.Fırını 200 dereceye ısıtın.Üzeri kızarana kadar pişirin.Afiyet olsun..

Not:

Kesmek için ılınmasını bekleyin aksi halde bıçak darbesi ekmeğin kesilen yerinin hamurlaşmasına neden olacaktır..Dilerseniz parmağınızla açtığınız deliklere, ekmeğinize aroma vermesi için biberiye ya da sarımsak dişleri sokabilirsiniz. Ben ılınınca üstüne ördeklerimden sürdüm şahane oldu ;)




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder