22 Mart 2013 Cuma

ISPANAKLI BÖREK


Malzemeler:

5 adet yufka
1 kg ıspanak
250 gr. dana kıyma
1 adet soğan
3-4 diş sarımsak
4 adet yumurta
2 su bardağı yoğurt
1/2 çay bardağı zeytinyağ
1/2 çay bardağı eritilmiş tereyağ
karabiber
kimyon
nane
pul biber
tuz 

Yapılışı:

Soğanı ince doğrayıp zeytinyağda soteliyoruz.Şeffaflaşınca kıymayı ekliyoruz.Sürekli ezerek karıştırıyoruz ki topak halinde pişmesin..Kızarmasına yakın irice doğradığımız ıspanakları rendelenmiş sarımsakla beraber eklemeye başlıyoruz.Çabucak sönecek pişecektir.ardından baharat ilavelerini yapıyoruz damak tadımıza  ve acı severliğimize göre.İki yumurtayı kırıyoruz ve eşit şekilde karışmasını sağlıyoruz.Harcımız hazır...Soğuması için kenara alıyoruz.Yoğurtlu yumurtalı sosu hazırlıyoruz.İki yumurta ve iki su bardağı yoğurdu bir kapta çırpıyoruz.Erimiş tereyağını da fırçayla kenarda hazır ediyoruz.Fırın tepsisini tereyağla yağlıyoruz.Yufkanın birini taban olarak yayıyoruz,kenarlarını dışarda bırakarak.Yarım yufkayı da seriyoruz tepsinin tam ortasına.Sostan ve yağdan sürüp harcımızı serpiyoruz.Tam yufkayı kırıştırıp seriyoruz.Sos,yağ,harç uyguluyoruz.Tekrar yufka kırıştırıyoruz..Bu işlemi yufka ve harç bitene kadar uyguluyoruz.Bir tam yufkayı en üste kapatacağımız için ayırın.Yufkaların yırtılması önemli değil.Hatta 2-3 e bölerek de uygulayabilirsiniz.Önemli olan kırıştırma yönünüz.Bir katı boyuna kırıştırdıysanız diğer katı enine kırıştırmalısınız ki böreğiniz kabarık olsun.Aksi halde sönük ve mıncık olacaktır.Bol harç koymak da böreği sanılanın tersine daha ağırlaştıracağı için sönük yapar.En son yufkaya geldiğimizde dışarı sarkan kenarları içeri kapatıyoruz ve sostan sürüyoruz.Tam yufkayı kırıştırarak üzerini örtüyoruz.Bolca soslayıp yağlıyoruz.Pişerken şişmemesi için tepsinin orta bölgesine 5 delik açıyoruz bıçak batırarak.Önceden 200 dereceye ısıttığımız fırına verip dereceyi 180e çekiyoruz.Yaklaşık yarım saat üzeri kızarana kadar pişiriyoruz.Ilınınca dilimleyerek servis ediyoruz.Afiyet olsun..

Not:

Ben kıyma yerine daha önceden yaptığım Örgü Çin Böreği'nin buzluğa kaldırdığım harcını kullandım.Kendilerinin tarifi de burda ;) Tavsiye ederim..





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder