4 Şubat 2013 Pazartesi

EV YAPIMI YOĞURT


Malzemeler:

2 lt günlük süt
1 çorba kaşığı yoğurt

Yapılışı:

Sütü derin bir tencerede önce 10 dk kadar köpüğünü havalandırarak,sonra altını kısıp en az 20 dk kaynatıyoruz.Sonra yoğurdu mayalıcamız kaba alıyoruz sütü..Metal ya da plastik olmamalı.Cam bir kap tercih etmelisiniz.Sütün parmak dayanır ısıya düşmesini bekleyin.Bunun için serçe parmağınızı kenardan batırıp 10a kadar sayın.Eğer dişinizi sıkıp sonuna kadar dayanabiliyosanız tamamdır :) Yalnız çok da sıcakken mayalarsanır yoğurdunuz ekşi olur.Hanı dişimi sıkayım derken yakmayın kendinizi ;) Maya olarak ayırdığımız yoğurdu bir kasede ılınan sütten azar azar alarak çırpın.Pürüzsüz olunca süte katma vakti gelmiş demektir.Kaymaklı istiyosanız yoğurdu kaymağını bozmadan tek bi yerden yoğurdu çırparak içine katın. Bikaç kez çırpmak yeterlidir.Sonra mayaladığınız yoğurdun üstüne iki kat kağıt havlu ya da varsa temiz tülbent gibi bir bez gerip kapağını aralık şekilde kapatıyoruz.Ben tüm bu işlemleri fırın tepsisinin içine önce battaniye sonra havlu serip üzerinde yapıyorum.Böylece mayaladığım kabı yerinden oynatmadan sarıp sarmalıyabiliyorum. Güzelce örtün sarın ve varsa kalorifer yakınına koyun.Hiç olmadı fırınınızın içine koyun kapağı kapalı kalacağı için ısısını uzun süre muhafaza eder.4-5 saat sonra acın ve yine sarsmadan dolaba koyun.1 gece beklesin.Akşamüzeri yapıp gece yatmadan önce dolaba koyarsanız sabaha mis gibi yoğurdunuz hazır olucaktır. Afiyet olsun...



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder