13 Şubat 2013 Çarşamba

ÇİKOLATALI KALP PASTA


Malzemeler:

Kek için:
3 yumurta
1/2 su bardağı şeker
2,5 su bardağı un
1/2 su bardağı süt
1/2 su bardağı fındıkyağı ya da zeytinyağ
1 pk kabartma tozu
1 pk şekerli vanilin

Dolgu için:
1,5 su bardağı süt
1/2 su bardağı un
1 çay bardağı şeker
1 pk salep (20 gr. tek içimlik)
2-3 damla vanilya ya da 1 pk şekerli vanilin

Ganaj için:
1 pk krema
2,5 pk bitter çikolata (80 gr.lık %70 kakaolu)
1 tatlı kaşığı tereyağ

İç malzeme:
1-2 adet muz
2 paket dolmalık fıstık

Keki ıslatmak için:
2 tatlı kaşığı bal
2 çorba kaşığı su

Yardımcı malzemeler:
büyük boy enjektör
yağlı kağıt 


Yapılışı:

Önce keki yaparak başlıyoruz.Yumurta ve şeker köpürene kadar çırpılır.Yağ ve süt eklenir çırpılmaya devam edilir.Toz malzemeler elenerek eklenir.Güzelce çırpıldıktan sonra tabanına yağlı kağıt yerleştirilmiş küçük kare cam tepsiye dökülür.180 dercede kürdan testini geçene kadar pişirilir.Puf puf bi kek oluyor.Kalp şeklinde kalıbınız varsa ne ala..Benim olmadığı için kek kenarda iyice soğuduktan sonra kalp şeklinde kestim ve artan kekleri buzluğa kaldırdım..Bi gün biyerlerde kullanmak üzere ;)

Dolguyu yapmak üzere tencereye tüm malzemeyi alıyoruz ve karıştırarak pişiriyoruz.Koyulaşınca altını kapatıp ılınması için kenara alıyoruz.

Ganaj için kremayı küçük bir tencereye alıyoruz.Kaynamadan evvel altını kapatıp parçalar halinde 1,5 paket çikolatayı ekliyoruz.Karıştırarak erimesini sağlıyoruz.Tercihen parlaklık katması için tereyağ ekliyoruz.Kremanın kaynamaması çok önemli,zira tüm özelliğini kaybeder.Karışım oda ısısına gelince mikserle çırpmaya başlıyoruz.Köpürene kadar,koyulaşana kadar.Biraz uzun sürebilir,endişelenmeyin.Koyulaşmasından kastım bildiğiniz sürülebilir kakaolu fındık kremalarının kıvamında olması demek,belki biraz daha akışkanı.Bu kıvamı yakalayınca dolaba koyuyoruz soğuyup katılaşması için.Soğuduktan sonra göreceksiniz ki çok daha katı bir hal almış olacak.


Temeli attıktan sonra gelelim pastamızın inşaatına...Kek pişerken ortası kabarmışsa düzlemek için bıçakla traşlayın.Enlemesine iki parçaya bölün.Balı biraz suyla açıp yarısıyla kekin tabanını ıslatın.Dolgu kremasını yayın.Muz dilimlerini dizin.Kavrulmuş dolmalık fıstıkları serpin.Dilerseniz bir kısmını süslemek için ayırın.Kekin diğer yarısını üzerine kapayın ve ballı suyla ıslatın.Ganajın hepsini pastanın üstüne alın.Spatulayla düzgünce yayın ve tamamını kaplayın. 

Şimdi gelelim pastamızın süslemesine...Benmari usulü 1 paket çikolatayı eritiyoruz.Enjektöre erimiş çikolatayı çekiyoruz.İster yazı yazın ister dantel gibi işleyin keyif sizin zevk sizin.İsterseniz dolmalık fıstıklardan serpin.
Pastamızın yan süslemesi için önce yağlı kağıttan ince uzun bir dikdörtgen keselim.Ana yemek bıçağının bir yüzüne çikolata bulayalım ve yağlı kağıda çok bastırmadan sürelim.Çok bastırmamak önemli çünkü ince olursa sonra kağıttan çıkarmaya çalışırken kırılır.Bu şekilde kağıdın kenarlarını dolduralım.Kağıdı bir tepsiye alıp dolaba koyalım.Kısa sürede soğuyup katılaşıcaktır.Pastayı kapladığımız ganaj da soğudukça sertleşip dış yüzü kurumaya meyledicek.Eğer bitterden yağtığımız yaprak dekorları ganajı kaplamadan önce yaparsak, ganajın dış yüzü kurumadan yapıştırabiliriz.Olduki zamanlamayı tutturamadınız ganajın dışı kurudu...Sorun yok..Erittiğimiz bitteri yapıştırıcı olarak kullanabiliriz :) Soğuyan yaprakları pastamızın çevresine diziyoruz ya da yapıştırıyoruz ;) Son işlemlerin de soğuyup katılaşması için dolaba koyuyoruz.


AFİYETLER OLSUUNNNN :)



1 yorum:

  1. Kenar suslemelerini yaparken neden kagidi ince uzun kesiyoruz Seniz?

    YanıtlaSil